Jak na domácí bělení zubů bez peroxidu

bělení zubů bez peroxidu

Obsah článku

Toužíte po dokonale bílých zubech a přemýšlíte o jejich vybělení? Tradiční bělicí produkty často obsahují peroxid vodíku, který může způsobovat citlivost zubů a podráždění dásní. Naštěstí existují alternativní metody bělení zubů bez použití peroxidu, které jsou šetrné a zároveň efektivní. Čtete dál a zjistěte, co způsobuje zabarvení zubů a jaké jsou metody bělení zubů bez peroxidu.

Co vlastně zuby zbarvuje?

I když dodržujete veškeré zásady ústní hygieny, může se stát, že vaše zuby nejsou tak bílé, jak byste si přáli. Můžou být nažloutlé, nebo našedlé. Jistě pro vás není překvapením, že skvrny na zubech způsobuje kouření. Příčinou jsou ale často i potraviny a nápoje, které obsahují barviva (ať už umělá, nebo přírodní).

Zuby vám dokáží zbarvit barevné nápoje jako čaj, zbarvený alkohol nebo limonády, přičemž pomyslným vítězem je káva. Pigmentaci zubů způsobuje i koření (kari, paprika, …), dokonce i ovoce nebo zelenina (rajčata, řepa, brokolice, lesní plody, třešně, …).

Proč se vyhnout metodám bělení s peroxidem?

Bělicí přípravky s peroxidem sice bývají účinné, nicméně často způsobují citlivost zubů (pálení dásní, trnutí zubů, zvýšená citlivost zubů na studené a teplé), a dokonce mohou poškodit dásně a zubní tkáně. Peroxid tedy není vhodný pro jedince s citlivými zuby.

Rovněž Ministerstvo zdravotnictví prohlásilo používání kosmetických přípravků na bělení s obsahem peroxidu vodíku bez dohledu zubního lékaře jako nebezpečné. [1]

Metody bělení zubů bez použití peroxidu

Toužíte po zářivě bílém úsměvu, ale máte citlivé zuby? Nezoufejte, máte totiž na výběr z řady alternativních způsobů bělení zubů bez použití peroxidu. Pojďte se o nich dozvědět více.

Domácí metody – oil pulling

Jistě jste už slyšeli o nějakých domácích metodách na vybělení zubů. Řada těchto babských rad však může vaším zubům spíše uškodit, protože jsou příliš agresivní a narušují zubní sklovinu. Poškozená zubní sklovina se projevuje zvýšenou citlivostí například na studené a teplé.

Existuje však jedna bezpečná přírodní metoda, která pomáhá udržet zuby bělejší – tzv. oil pulling. Při této metodě převalujete v ústech 15 minut olej, který pak vyplivnete. Nejčastěji se používá kokosový olej. Podle studie z roku 2015 kokosový olej dokonce snižuje tvorbu zubního plaku a odstraňuje bakterie z ústní dutiny.

Bělicí pasty

Bělicí pasty na zuby jsou běžně dostupné zubní pasty. Vedle past s obsahem peroxidu nebo karbamidu existují i jiné principy bělení: bělicí pasty s abrazivními částicemi jemně obrušují zubní sklovinu; pasty s mikroperličkami pomocí aktivních látek odstraní lehké zabarvení zubů; enzymatické pasty využívají přírodní enzymy, které pronikají do skloviny a mění její barvu.

Bělicí korektor

Bělicí korektor prodlužuje efekt bílých zubů, které už vybělené byly. Aplikace je snadná, výsledek máte do pár minut, a navíc ho můžete používat každodenně. Má fialovou barvu a funguje na stejném principu jako fialové šampony – neutralizuje nažloutlé tóny zubů. Obvykle jsou ve formě malých štětečků nebo aplikátorů, které umožňují přesné nanesení bělícího gelu přímo na skvrny na zubech.

Bělicí pero

Bělicí pero umožňuje snadné a rychlé nanesení vymáčknutím bělícího přípravku na štěteček. Vybělíte s ním i těžko dostupná místa, například mezizubní prostory. Je to zároveň praktický pomocník na cesty nebo pro rychlou úpravu zubů během dne. Balení totiž bývají malá, a tak se vám hravě vejde do kapsičky příručního zavazadla. Jeho výhodou je i to, že s ním vybělíte i pouhou jednu skvrnku na zubu.

Bělicí prášek

Bělicí prášky obvykle využívají abrazivní metody a obsahují přírodní složky jako aktivní uhlí nebo jíl, které mají přirozené bělicí a čisticí vlastnosti. Můžete je použít buď spolu s klasickou zubní pastou, nebo samostatně na navlhčený zubní kartáček a zuby vyčistíte běžným způsobem.

Bělicí prášek sensi+ miDent funguje na bázi neabrazivní metody – bělí zuby pomocí kyseliny ftalimidoperoxykapronové (PAP), která skvrny oxiduje. Pomáhá odstranit povrchové skvrny a zabarvení a minimalizuje riziko podráždění dásní nebo zvýšenou citlivost zubů.

Bělení zubů kyselinou ftalimidoperoxykapronovou podle vědecké studie nezpůsobuje povrchové změny zubní skloviny.

Bělicí proužky

Bělicí proužky jsou tenké flexibilní pásky s obsahem bělícího gelu, které se přikládají na zuby. Obvykle jsou průsvitné, pokud však obsahují složky aktivního uhlí, mohou být i černé. Na zubech se nechají účinkovat kolem 20 až 30 minut, a poté se odstraní. Tento proces se opakuje denně po dobu několika týdnů, přičemž viditelné výsledky se dostaví již po několika dnech používání.

Dvoufázový odstraňovač skvrn

Dvoufázový odstraňovač skvrn je inovativní produkt, který se používá ve dvou krocích. V první fázi aplikujete identifikátor skvrn – místa na zubech, která se zbarví do červena, značí přítomnost biofilmu. V druhé fázi tyto skvrny odstraníte bělicí pastou.

Sada pro bělení zubů           

Bělicí sady využívají pro bělicí efekt světelnou technologii. Tato moderní metoda kombinuje použití bělícího gelu s LED diodami a UV světlem, které aktivuje bělicí složky gelu a zrychluje chemickou reakci, která odstraňuje skvrny na zubech. Bělicí gel se aplikuje na zuby a poté se na zuby přiloží dlaha s LED světlem. Proces trvá kolem 15 minut a výsledky bývají viditelné již po prvním použití.

Zdroje:

[1] Stanovení nebezpečného výrobku: bělící pásky na zuby Crest, 3D WHITE, Whitestrips, LUXE, Supreme FLEXFIT – Ministerstvo zdravotnictví (gov.cz)

Effect of coconut oil in plaque related gingivitis — A preliminary report – PMC (nih.gov)

Effectiveness and Safety of Over-the-Counter Tooth-Whitening Agents Compared to Hydrogen Peroxide In Vitro – PubMed (nih.gov)

Kartáčky miDent
pro dokonalý úsměv

Unikátní kartáček se silou 18 640 mikrovláken, který je díky hustému osázení čistící hlavy, jedním z nejprofesionálnějších kartáčků na trhu.

Moderní péče o zuby a dásně

Nenechte si ujít články ze světa stomatologie a tipy na účinnou péči o zuby. Přihlaste se k odběru našeho newsletteru, jehož součástí jsou i výjimečné akce a slevové kupóny.

nebo nás sledujte na sociálních sítích