Jak si srovnat zuby doma: Můžete mít rovné zuby bez rovnátek?

rovné zuby bez rovnátek

Obsah článku

Přemýšlíte nad srovnáním zubů? Pak jste možná uvažovali i nad tím, jak narovnat zuby bez tradičních rovnátek. Ty totiž u mnoha lidí nejsou moc oblíbené, ať už z estetických, finančních, či čistě pocitových důvodů. Bohužel, moc způsobů, jak mít rovné zuby bez rovnátek, neexistuje. Jsou však různé alternativy klasických fixních rovnátek. Tento článek prozradí, proč mít rovné zuby, přiblíží metodu, jak narovnat zuby snímacími rovnátky, která jsou pohodlnější a estetičtější než klasická kovová rovnátka, popíše jejich výhody, nevýhody a poradí, jak o ně pečovat.

Důvody, proč mít rovné zuby

Rovné a zdravé zuby jsou základem krásného úsměvu a zdravého sebevědomí. Někomu sice křivé zuby vadit nemusí, protože mu na jejich vzhledu až tak nezáleží, nicméně rovné zuby nejsou jen otázkou estetiky. U nerovných zubů totiž mohou nastat i zdravotní rizika, která byste měli zvážit.

Jedním z rizik je znesnadněné čistění zubů. Různě stěsnané a překřížené zuby vytváří ideální prostory pro usazování zubního plaku. Při dlouhodobé špatné ústní hygieně se časem objevuje zubní kaz. Neodstraněný plak také časem mineralizuje, stává se z něj zubní kámen a může vyvrcholit parodontidou, která vede ke ztrátě zubů.

Dalšími riziky jsou vady skusu, kterých existuje několik typů. Jednotlivé typy způsobují různá omezení funkčnosti čelistí, jako jsou bolestivé čelistní klouby, vadné žvýkání, špatná výslovnost nebo problémy s dásněmi. Některé z nich zapříčiňují i asymetrii obličeje. Vlivem špatného skusu může také někdy dojít k rychlému obrušování zubů nebo k jejich páčení. I v takovém případě můžete o zuby nakonec předčasně přijít. [1]

Výhodou srovnaných zubů tedy vedle zamezení zdravotních problémů je i to, že dokáží změnit profil obličeje.

Rovnání zubů bez rovnátek je však téměř nemožné. Existují sice možnosti, jako například fazety, což jsou malé plošky, které se na zub připevní, a tím ho vytvarují. Možnosti použití jsou však omezené, stejně jako životnost. Navíc může být problematické najít toho správného odborníka.

Jaké existují typy rovnátek?

Pro srovnání nepravidelného chrupu existuje několik typů ortodontických aparátů. Každý z nich je vhodný pro jiný stupeň nesrovnalosti zubů.

Fixní rovnátka

Takzvaná rovnátka na pevno jsou nejběžnějším typem aparátu pro narovnání vychýlených zubů. Používají se na většinu ortodontických anomálií. Zhotovují se z několika materiálů. Nejzákladnější a nejznámější fixní rovnátka jsou kovová, další známá jsou keramická. Vyrábí se ale i zlatá nebo safírová, která mají průhledné zámky.

Výhodou pevných rovnátek je, že nemusíte myslet na to, jestli jste si je nezapomněli nasadit. Jako jediné se dají použít na ty největší nesrovnalosti zubů. Další výhodou je příznivá cena (konvenčního typu).

Nevýhodou fixních rovnátek je, že zámky jsou tvrdé a nejsou hladké, tudíž mohou dráždit a někdy i narušit vnitřní stranu rtu. Na toto odírání se používá ochranný vosk na rovnátka, který zámeček obalí. Dalším minusem jsou častější návštěvy ordinace.

Zubům s rovnátky na pevno musíte věnovat větší péči při ústní hygieně. Rovnátka představují plochu navíc, na které ulpí jídlo i zubní plak. Rozlišují se tři typy fixních rovnátek.

  • Konvenční rovnátka – Nasazují se na přední stranu zubů, jsou tedy při úsměvu viditelná. Zámky se fixují gumičkami, které se ale časem zabarví.
  • Samoligovací rovnátka – Vypadají prakticky stejně jako konvenční rovnátka. Rozdíl je v tom, že se v zámku nachází mechanismus, který drátek drží, a nemusí se tak používat gumičky.
  • Lingvální rovnátka – Lepí se na zadní stranu zubů a při úsměvu nejsou vůbec vidět. Okolí je zahlédne jedině při úplném otevření úst. Z počátku mohou dráždit jazyk.

Neviditelná snímací rovnátka (alignery)

Neviditelná rovnátka jsou z průhledné folie. Obvykle se nasazují na většinu dne – snímají se pouze při jídle a pití. Jsou vhodné spíše pro lehké a střední případy. Pro jejich zhotovení je potřeba udělat otisky zubů.

Výhodou je jejich nenápadnost, protože jsou průhledné. Také čištění je oproti klasickým fixním rovnátkům snazší.

Nevýhodou může pro někoho být zhoršená výslovnost nebo šišlání. Před každým jídlem je musíte sundat, stejně tak před nápoji vyjma čisté vody. Před opětovným nasazením si zuby musíte vyčistit.

Rovnátka na noc

V posledních letech se objevují i možnosti, jak si srovnat zuby doma. Jsou jimi rovnátka na noc, která jsou rovněž snímatelná a jsou vyrobená z pevného pružného materiálu. Mají univerzální tvar, který pasuje na většinu čelistí s různými zubními deformacemi. Na zuby vyvíjí rovnoměrný tlak, který pomáhá zubům s jejich srovnáním.

Proces narovnání zubů pomocí rovnátek na noc je rozdělen na tři fáze, takže obdržíte troje rovnátka, každé s jinou tuhostí materiálu.

Výhodou je používání přes noc, přes den se ještě doporučují 1–4 hodiny nošení. Další výhodou je, že napomáhá řešit i problémy s chrápáním, skřípáním zubů, kvalitou spánku nebo nesprávným držením jazyka a úst.

Jak pečovat o snímací rovnátka

Snímací rovnátka je důležité pravidelně a důkladně čistit, protože stejně jako na zubech se i na nich zachytává zubní plak, který může přerůst v zubní kámen.

Rovnátka očistěte ihned vždy, když je sundáte. Používejte měkký kartáček a mýdlovou vodu. Zubní pasta může obsahovat abrazivní částice a povrch dlahy byste s ní poškrábali.

Zhruba jednou za měsíc můžete rovnátka naložit do roztoku na čištění zubních náhrad, to zajistí jejich desinfekci. Poté je od roztoku důkladně opláchněte. Pravidelně čistěte a desinfikujte i krabičku na rovnátka.

Zuby po sundání rovnátek

Po skončení léčby pacient obvykle obdrží buď snímací pryskyřicová rovnátka s drátky, nebo průhlednou plastovou dlahu, a na zadní stranu řezáků mu je speciálně přilepen tzv. retainer, což je drobný, ale pevný kovový drátek. Rovné zuby po léčbě totiž nejsou stálou zárukou, protože se po celý život mění. Snímací rovnátko s retainerem slouží pro udržení narovnaného stavu zubů a z počátku jej pacient nosí většinu dne, po nějaké době už jen na noc.

Teď už víte, jaké máte při srovnávání zubů možnosti. Pokud z nějakého důvodu nechcete fixní rovnátka, vyzkoušejte naše SpiArovnej rovnátka na spaní. Za jejich účinnost vám ručíme tříměsíční zárukou spokojenosti – když neuvidíte změny, vrátíme vám peníze!

Zdroje:

[1]  Zuby lze srovnat v každém věku, někdy je ale třeba začít už v dětství – iDNES.cz

Centrum – Kroky ke zdravému úsměvu (centrumzdravehousmevu.com)

Zubní lékařství – Google Books

Kartáčky miDent
pro dokonalý úsměv

Unikátní kartáček se silou 18 640 mikrovláken, který je díky hustému osázení čistící hlavy, jedním z nejprofesionálnějších kartáčků na trhu.

Moderní péče o zuby a dásně

Nenechte si ujít články ze světa stomatologie a tipy na účinnou péči o zuby. Přihlaste se k odběru našeho newsletteru, jehož součástí jsou i výjimečné akce a slevové kupóny.

nebo nás sledujte na sociálních sítích