Jak vybrat nejlepší ústní sprchu?

Nejlepší zubní sprchy

Obsah článku

Víte, že kartáčkem a pastou odstraníte pouze 40 % zubního plaku? Jak se ho zcela zbavit? Řešením je ústní sprcha. Ústní sprcha je mnohem více než skvělý doplněk pro vyčištění zubů. Dokáže vašim ústům dopřát navíc wellness v podobě jemné masáže dásní. Zjistěte, pro koho je ústní sprcha určená a jak funguje. Představíme typy ústních sprch a poradíme, jak vybrat tu nejlepší z nich.

Co je ústní sprcha?

Ústní sprcha je dentální pomůcka s řadou názvů, jako zubní sprcha, dentální sprcha, setkat se můžete i s poněkud odbornějším názvem orální irigátor.

Jedná se o zařízení určené k čištění zubů, respektive k důkladnému vyčištění mezizubních prostor od jídla a zubního plaku pomocí vodního paprsku, který je pod tlakem. Ústní sprcha je vhodná i k propláchnutí parodontálních chobotů. Nezapomeňte však, že jde o doplněk ústní hygieny a nenahrazuje nejzákladnější čištění v podobě zubního kartáčku a pasty.

Můžete si ji představit jako drobnou vapku, která je určená a uzpůsobená pro čištění zubů. Při čištění vychází z trysky úzký proud vody. Některé typy ústních sprch využívají technologii, která proud vody obohacuje o vzduch, což v ní vytváří mikrobublinky. Ty se pod tlakem snáze dostanou do těžko přístupných míst v ústech.

Pro koho jsou ústní sprchy určené?

Ústní sprchy jsou dobrým pomocníkem pro každého, i pro ty nejmenší z nás. V případě, že chcete ústní sprchu pro děti, dbejte na to, aby již měly všechny stálé zuby. Napomáhá udržet zdravé zuby a dásně a přispívá i ke zmírnění zánětu dásní a zamezení jejich krvácení. Je vhodná dokonce i pro osoby trpící parodontózou. (1)

Ústní sprchu zajisté ocení majitelé pevných rovnátek. Především pro děti může být jejich důkladné vyčištění obtížnější a ústní sprcha jim čištění usnadní. Použít ji můžete i na čištění můstků nebo implantátů s korunkami.

Ústní sprcha je přijatelnější i pro osoby s citlivými dásněmi, nedráždí je tolik jako zubní nit. Proud vody dásně navíc jemně masíruje. Vzhledem k citlivosti zubů některých osob se doporučuje používat vlažnou až mírně teplou vodu.

Typy ústních sprch – pro jednotlivce i pro celou rodinu

Na trhu je k dostání velký výběr ústních sprch, od menších skladných variant pro jednotlivce až po velká provedení určená pro celou rodinu. Vybírat můžete i mezi ústní sprchou elektrickou, akumulátorovou nebo tou, která funguje čistě pomocí tlaku vody.

Cestovní ústní sprchy – Jestliže často cestujete, nebo jen nemáte v koupelně příliš prostoru, je pro vás ideální cestovní ústní sprcha. Je totiž velmi skladná. Tlak vody se pohybuje v rozmezí od 0,5 barů až 5,5 barů.

Jedná se o bezdrátovou variantu ústních sprch – buď má zabudovaný akumulátor (tzv. aku ústní sprcha), který se nabíjí skrze USB kabel, nebo funguje na baterky. Narazit ale můžete i na variantu se síťovým nabíjením.

Nádržka je součástí rukojeti, tím pádem pojme méně vody, obvykle kolem 120 ml – 360 ml. Většinou nabízí dva až čtyři čisticí programy. Nevýhodou cestovních sprch může pro někoho být vyšší hmotnost (při naplněné nádržce v rukojeti) nebo nižší počet programů.

Ústní sprcha na vodovodní baterii – Najdete ji i pod názvy ústní sprcha na vodovodní kohoutek či ústní sprcha na kohoutek. Rovněž se jedná o cestovní variantu, s tím rozdílem, že ústní sprcha na vodovodní baterii nepotřebuje pro funkčnost elektřinu.

Funguje díky tlaku vody z potrubí, který se pohybuje od 2 do 4 barů. Tlak můžete regulovat uzávěrem (kohoutkem, nebo pákou). Na konci hadice je redukce s vodním filtrem, která se připevní na ústí vodovodní baterie.

Vzhledem tomu, že čerpá vodu rovnou z kohoutku, nemá žádnou nádobku na vodu a díky tomu je tělo ústní sprchy lehké. Úskalí však může nastat ve chvíli, kdy koncovka nepasuje na vaši vodovodní baterii. Naštěstí některé ústní sprchy obsahují v balení více adaptérů na různé typy baterií.

Stolní ústní sprchy – Stolní ústní sprchy jsou oproti cestovním variantám robustnější, a tak v koupelně zaberou více místa. Jejich výhoda ale spočívá v možnosti většího výběru mezi stupni nastavení tlaku vody (až do 8 barů) – vyhoví tak individuálním potřebám jednotlivým členům domácnosti.

Nádržky stolních sprch pojmou větší množství vody. Obvykle mívají i úložné prostory pro hlavice, a tak je může používat rovnou i celá rodina. Délku provozu u stolních ústních sprch řešit nemusíte – díky síťovému napájení vám poskytnou nepřetržitý provoz.

Ústní centra – Ústní centra představují jakousi multifunkční ústní sprchu. Nabízí elektrickou základnu, která je spojením ústní sprchy a sonického/rotačního kartáčku. K dostání jsou stolní i cestovní varianty.

Nástavce ústních sprch

Ústní sprchy jednotlivých výrobců nabízí širokou škálu nástavců. Základem jsou klasické trysky pro oplach zubů. K dispozici bývají i ortodontické trysky určené pro čištění rovnátek. Není výjimkou, že existují i trysky pro čištění jazyka. Některé ústní sprchy se dodávají i s tryskou kartáčku, která zuby při čištění zároveň oplachuje.

Na co se při výběru ústní sprchy zaměřit

Při výběru ústní sprchy mohou být nápomocny testy a recenze nezávislých organizací jako dTest, případně diskuze uživatelů. Prohlédněte si také recenze našich zákazníků na ústní sprchu Floss. Při rozhodování zohledněte následující parametry.

  1. Typ ústní sprchy – V první řadě si ujasněte, pro kolik osob by měla být vaše ústní sprcha určená. Při výběru zohledněte i prostor v koupelně, protože například ústní centra jsou prostorově náročná.
  2. Nastavení tlaku vody – Možnost volby mezi více úrovněmi tlaku bude lépe vyhovovat specifickým požadavkům. Vyšší tlak lépe odstraní nečistoty, naopak nižší tlak je zase vhodnější pro masáž dásní.
  3. Kapacita nádržky na vodu – Přenosné varianty ústních sprch mají objem nádržky kolem 300 ml, stolní ústní sprchy můžou mít cca 650 ml. I zde zohledněte počet uživatelů – 150mililitrovou nádobku vyprázdníte zhruba za 40 sekund (v závislosti na tlaku vody).
  4. Trysky a příslušenství – S ohledem na vaše požadavky v čištění (rovnátka, masáž dásní atd.) naleznete širokou škálu specifických trysek.

Tip: Mějte ústní sprchu kdykoli po ruce – nejen na cestách, ale i v práci, v posilovně nebo při návštěvě restaurace. Cestovní ústní sprcha Floss je lehká a skladná, a tak se vám snadno vejde do tašky. Nabízí 4 rychlostní režimy, dvě standardní trysky a nádržka s objemem 360 ml vám vystačí na jedno čištění. Oproti ostatním ústním sprchám má až 2x silnější proud (140 PSI).

Zubní lékaři ústní sprchy ústní sprchy doporučují

Názory odborníků na ústní sprchu jako na doplněk ústní hygieny bývají kladné. Zubní kartáček totiž nezvládne vyčistit veškerý zubní plak, který se vám na zubech během dne vytvoří. Nepoužíváte-li i další zubní pomůcky k dočištění, zanecháváte na svých zubech zhruba 60 % nevyčištěného zubního plaku. (1)

Ústní sprchy jsou k dostání na trhu již od 60. let minulého století. Od té doby už bylo provedeno mnoho odborných studií o bezpečnosti a účinnosti ústních sprch. Díky tomu dnes víme, že jsou ústní sprchy bezpečné, nemají negativní vliv na závěsný aparát a dokáží zmírnit projevy gingivitidy (zánětu dásní). (2)

Kdo s koho: ústní sprcha nebo mezizubní kartáček?

Ústní sprcha je alternativou mezizubního kartáčku (1), nicméně ideálně byste měli mezizubní prostory vyčistit mezizubním kartáčkem, který snáze naruší strukturu zubního plaku, a následně použít ústní sprchu na dočištění.

Váháte-li nad otázkou, zda ústní sprchu ano, nebo ne, doporučili bychom přiklonit se ke kladné odpovědi ano. Ústní sprcha vám totiž bude velkým pomocníkem v místech, kam se s mezizubním kartáčkem jen těžko dostanete.

Jaké režimy může ústní sprcha nabídnout

Nejběžnějším režimem ústních sprch je jednotný (stálý) proud vody pro vyčištění mezizubních prostor. Režim mikrobublinek je vhodný jak pro efektivnější čištění, tak pro masáž dásní. Režim masážní pulzace je ideální pro zlepšení prokrvení dásní a jejich zpevnění, což je napomáhá udržet zdravé.

Jak se ústní sprcha používá

Použít ji můžete kdykoli během dne; před čištěním kartáčkem, ale i po něm.  Použití ústní sprchy je jednoduché, spočívá jen v pár krocích.

  1. Přívod vody – Nejdříve naplníte nádržku ústní sprchy teplou čistou vodou. Použít můžete i ústní vodu. Máte-li ústní sprchu na vodovodní baterii, pak ji jen stačí napojit na vodovodní raménko.
  2. Následně nastavíte tlak vody. Začněte s nižší intenzitou a postupně ji zvyšujte, dokud je to pro vaše dásně pohodlné.
  3. V dalším kroku vyčistíte zuby ústní sprchou. Ideální je naklonit se nad umyvadlo. Vložte trysku do úst a jemně je přivřete, aby voda nestříkala kolem, ale aby také mohla odtéct do umyvadla. Zapněte ústní sprchu a od dásní pomalu pohybujte mezi zuby.  

Nakonec vylijte z nádobky zbylou vodu a propláchněte trysku ústní sprchy, abyste zabránili množení bakterií.

Údržba ústní sprchy

Ať už se rozhodnete pro kterýkoli typ ústní sprchy, myslete také na její čištění. Čistit je potřeba nejen vnější části, ale i ty vnitřní, aby si sprcha zachovala ty nejlepší funkční vlastnosti po co nejdelší dobu. V závislosti na tvrdosti vaší vody ji čas od času odvápněte (zhruba každé dva týdny).

K odvápňovacímu procesu slouží speciální přípravky, které se většinou přidají do nádržky na vodu. Po zapnutí sprchy pročistí její vnitřní části. Následně necháte ústní sprchu nasát čistou vodu, aby vymyla čisticí přípravek, a máte hotovo.

Jestliže používáte k čištění ústní vodu místo čisté vody, pak ústní sprchu propláchněte pokaždé. Zamezíte tím zanesení trysek.

Zdroje:

(1)  Význam ústní sprchy pro čištění mezizubních prostor | proLékaře.cz (prolekare.cz)

(2)  Effect of water-jet flossing on surface roughness and color stability of dental resin-based composites – PMC (nih.gov)

Zubní sprcha – Wikipedie (wikipedia.org)

Kartáčky miDent
pro dokonalý úsměv

Unikátní kartáček se silou 18 640 mikrovláken, který je díky hustému osázení čistící hlavy, jedním z nejprofesionálnějších kartáčků na trhu.

Moderní péče o zuby a dásně

Nenechte si ujít články ze světa stomatologie a tipy na účinnou péči o zuby. Přihlaste se k odběru našeho newsletteru, jehož součástí jsou i výjimečné akce a slevové kupóny.

nebo nás sledujte na sociálních sítích