Proč byste si měli čistit jazyk? Benefity, které možná neznáte

jak si čistit jazyk

Obsah článku

To, že byste si ideálně dvakrát denně měli čistit zuby spolu s mezizubními prostory, je známá věc. Ale co jazyk? Věděli jste, že i ten byste měli zahrnout do své ústní hygieny? Pokud čištění jazyka nevěnujete dostatečnou pozornost, hrozí vám nejen nepříjemný zápach z úst, ale i některá zdravotní rizika. Přitom stačí sáhnout po škrabce na jazyk, která jednoduše odstraní až 75 % toxických látek. Čtěte dál a zjistěte, jak čistit jazyk a jaké benefity tím získáte.

Proč je důležité čistit si jazyk?

Struktura lidského jazyka je značně členitá, nachází se na něm spousta štěrbin a mimo jiné je doslova posetý papilami, ve kterých se nachází chuťové pohárky. Jeho povrch tak není hladký, ale drsný, a to představuje ideální prostředí pro zachytávání zbytků jídla a množení bakterií.

Odstranění bakterií a prevence špatného dechu

Na jazyku se, stejně jako na zubech, utváří povlak. Ten je vedle slin tvořen i biofilmem, který přirozeně obsahuje množství mikroorganismů, bakterií, toxinů a těkavých sloučenin síry. Přítomné mikroorganismy ovlivňují až 75 % vašeho dechu.

Proč je tomu tak? Bakterie v ústech totiž rozkládají bílkoviny ze slin a zbytků potravy. Při tomto procesu se uvolňují těkavé sloučeniny síry. V případě, že jsou tyto bakterie přemnožené, zapříčiňují následkem rozkládání nepříjemný zápach z úst neboli halitózu.

Podle studie z roku 2004 dokáže škrabka na jazyk odstranit z jazyka až 75 % těkavých organických sloučenin.

Zachováte si zdraví ústní dutiny

Čištěním jazyka předejdete zubnímu kazu, parodontóze a dalším dentálním problémům. Přemnožené bakterie obsažené v plaku na jazyku se totiž mohou přenést na zuby a dásně. Toxické látky, které tyto bakterie produkují, následně způsobují záněty dásní a poškozují nejen zubní sklovinu, ale i celý závěsný aparát. Ve výsledku to může vést jak k tvorbě zubního kazu, tak ke ztrátě zubů.

Prevence plísňové infekce

Na sliznicích dutiny ústní se běžně vyskytuje kvasinková houba zvaná Candida albicans. Při dodržování pravidelné ústní hygieny je ústní mikrobiom (bakterie, viry, plísně) v rovnováze. Zanedbaná ústní hygiena, tedy i zanedbané čištění jazyka, však podporuje růst kvasinek. Kvasinky vytvářejí na jazyku i okolních sliznicích bílý až žlutý povlak.

Prospějete i celkovému zdraví

Neodstraněný plak se časem hromadí, což představuje ideální prostředí pro patogenní mikroorganismy. Jejich přemnožení ohrožuje nejen zdraví dutiny ústní.

Přemnožené bakterie, které způsobují vznik zubního kazu a vyvolávají zánětlivá onemocnění měkkých tkání v ústech, se následně mohou dostat do krevního oběhu. Takto se volně rozšíří do celého organismu. Mohou se usadit v jakémkoli orgánu a ohrozit vaše celkové zdraví. Mohou způsobit zánětlivá onemocnění, onemocnění kardiovaskulárního systému, zánět mozku nebo zánět ledvin. [1]

Jak si správně čistit jazyk?

Princip čištění jazyka spočívá ve stíracích pohybech škrabkou od kořene jazyka směrem k jeho špičce.

  •       Škrabku přiložte ke kořeni jazyka a jemným tlakem setřete povrch jazyka až k jeho špičce.
  •       Následně škrabku opláchněte.
  •       Tento postup opakujte do doby, dokud neodstraníte veškerý povlak z jazyka.
  •       Buďte důslední a čistěte celý hřbet jazyka, ne pouze jeho střed.
  •       Po každém dokončeném čištění jazyka nezapomeňte škrabku důkladně umýt a vydezinfikovat.

Největší vrstva povlaku bývá vzadu, u kořene jazyka. Nicméně některé osoby se potýkají s dávivým reflexem a přiložení škrabky ke kořeni jim dělá obtíže. Jestliže je to i váš případ, doporučujeme si na toto čištění postupně zvykat tím, že začnete s čištěním jazyka dále od kořene a postupem času škrabku přikládáte blíže ke kořeni.

Čím čistit jazyk?

Na trhu naleznete několik druhů čističů jazyka: škrabky na jazyk, kartáčky na jazyk, ale i gely na čištění jazyka.

  • Škrabky na jazyk (někdy též stěrky na jazyk) seženete v různých materiálech: plastové, měděné či nerezové. Existují v několika provedeních a liší se i způsobem úchopu.

  Škrabka s trojúhelníkovým očkem na konci rukojeti. Očko může mít více než jednu řadu planžet – někdy mají planžety z jedné strany i štětinky. Použití jednou rukou.

  Škrabka podobná čajové lžičce. Plocha stěrky může být hladká, nebo s výstupky. Použití jednou rukou.

  Škrabka ve tvaru U vyrobená ze zahnutého podlouhlého drátku. Používá se oběma rukama.

  • Speciálním čističem jazyka je i kartáček na jazyk s gumovými štětinami.
  • Zvolit můžete i zubní kartáček s gumovými výstupky na zadní straně hlavice pro čištění jazyka. Ty však kvůli velikosti hlavice nemusí být vhodné právě pro jednotlivce s citlivějším dávivým reflexem.
  • Čištění jazyka klasickým zubním kartáčkem se raději vyhněte. Drsné štětiny mohou jazyk podráždit, a navíc jej nevyčistíte tak důkladně jako se škrabkou na jazyk, která stírá celou plochu jazyka planžetou, případně speciálně upraveným povrchem pro čištění. (Viz studie z roku 2004).
  • Gely na čištění jazyka obvykle obsahují antibakteriální příměsi pro likvidaci škodlivých bakterií a mátové či mentolové aroma pro osvěžení dechu.

Tip: Jestliže nemáte škrabku na jazyk zrovna při ruce, poslouží vám dočasně i kuchyňská nerezová lžička.

Jak často čistit jazyk?

Obdobně jako u čištění mezizubních prostor bývá ideální frekvence čištění jazyka dvakrát denně, ráno a večer, před čištěním zubů. Nicméně i v tomto případě je možné zvolit i minimální jednodenní frekvenci. V takovém případě je pak vhodnější provádět čištění ráno, kdy bývá na jazyku povlak nejvíce viditelný.

Benefity pravidelného čištění jazyka

Svěží dech – každodenním odstraňováním plaku z jazyka zamezujete přemnožení bakterií, které produkují látky způsobující zápach z úst.

Lepší chuť pravidelným čištěním udržujete chuťové pohárky čisté a zajišťujete si tak intenzivnější vnímání chutí. Přemnožené bakterie totiž mohou ovlivňovat chuťové vnímání a oslabit vaši vnímavost chutí.

Hezčí jazyk – bělavý či nažloutlý jazyk nevypadá hezky a nepůsobí ani zdravě. Čištěním jazyka jej udržíte ve zdravě vypadající růžové barvě.

Mýty a fakta o čištění jazyka

Jestliže máte za to, že čištění jazyka není nutné či je dokonce škodlivé, pak si přečtěte následující informace, které tyto mýty vyvrací.

Mýtus: Čištění jazyka není nutné, pokud si pravidelně čistíte zuby

Ani ty nejlépe vyčištěné zuby nezajistí, že se vám nebude tvořit povlak na jazyku.

Mýtus: Čištění jazyka může poškodit chuťové pohárky

Abyste se vyhnuli jakémukoli poškození jazyka, vyvarujte se přílišnému tlaku na čisticí nástroj a agresivním pohybům. Abyste odstranili nánosy z chuťových pohárků, provádějte čištění jazyka lehkými stíracími pohyby škrabky.

Mýtus: Stačí používat ústní vodu místo čištění jazyka

Pouhé vyplachování ústní vodou není pro odstranění bakterií z jazyka účinné. Ústní voda totiž odstraní jen bakteriální buňky z povrchu jazyka, ale ty, které se namnožily pod jeho povrchem se spoustou záhybů, zůstanou nedotčeny. [2]

Mýtus: Čištění jazyka je pouze estetická záležitost

Jak už z našeho článku vyplývá, zanedbaná hygienická péče o jazyk může mít za následek infekce v dutině ústní, a dokonce i závažnější onemocnění.

Zdroj:

[1] 07.pdf (farmaciepropraxi.cz)

[2] Why Brushing Your Tongue is Important for Oral Health (healthline.com)

Jenom zuby nestačí! Jak si správně čistit jazyk? (diente.cz)

Zápach z úst (halitóza) | NZIP

Kartáčky miDent
pro dokonalý úsměv

Unikátní kartáček se silou 18 640 mikrovláken, který je díky hustému osázení čistící hlavy, jedním z nejprofesionálnějších kartáčků na trhu.

Moderní péče o zuby a dásně

Nenechte si ujít články ze světa stomatologie a tipy na účinnou péči o zuby. Přihlaste se k odběru našeho newsletteru, jehož součástí jsou i výjimečné akce a slevové kupóny.

nebo nás sledujte na sociálních sítích