Zubní kámen: Co je to, jak vzniká a jak jej odstranit

zubní kámen co je to

Obsah článku

Se zubním kamenem se potýká spousta lidí. Je to nepříjemný, avšak zcela běžný problém. Na první pohled vypadá jako pouhá estetická vada, nicméně byste jej neměli podceňovat, protože mívá negativní dopad na zdraví dutiny ústní. Trápí i vás? Pak čtěte dále a zjistěte, co je to zubní kámen, jak vzniká a jaké jsou nejefektivnější způsoby jeho odstranění.

Co je to zubní kámen?

Zubní kámen (latinsky calculus dentium) je mineralizovaný zubní povlak. Vzniká jak na samotném povrchu zubů, přičemž může pokrýt celou zubní korunku, tak i na snímatelných či pevných zubních náhradách, na implantátech nebo na rovnátkách. Utváří se poměrně rychle a velmi často se objevuje i v případě, kdy se některá část zubu při žvýkání nepoužívá.

Naše sliny a zbytky potravy, která v ústech zůstala, zapříčiňují vznik zubního nánosu obsahujícího vyšší koncentraci minerálních látek, jako je vápník nebo fosfor, dále proteiny, polysacharidy a samozřejmě i řadu mikroorganismů. Ty se ukládají kolem zubů, především v oblasti dásní, a následně způsobují vznik zubního kamene.

Jak poznáte zubní kámen?

Zubní kámen se v největší míře utváří poblíž vývodu velkých slinných žláz, tj. na prvních a druhých horních stoličkách, na plochách, které směřují k tvářím, a v dolní čelisti na plochách řezáků, které směřují k jazyku. (2)

Na základě místa vzniku rozlišujeme dva typy zubního kamene:

Kámen supragingivální (naddásňový zubní kámen)

  • Nánosy zubního kamene se utváří nad dásní, zbarvení nánosu je světlé, obvykle bělavé, žluté až žlutošedé.
  • Konzistence supragingiválního kamene je měkčí, oproti subgingiválnímu kameni není přilnutý na zubu tak pevně. 
  • Utváří se především v okolí vývodu velkých slinných žláz, vzniká zvápenatěním (ztvrdnutím) neodstraněného mikrobiálního zubního povlaku.
  • Mineralizace probíhá vysrážením minerálů obsažených ve slinách, které obsahují vápník a fosfát.
  • Rychlost vzniku tohoto typu kamene záleží nejen na tom, jak pečlivě dodržujete ústní hygienu, ale i na složení slin.

Kámen subgingivální (poddásňový zubní kámen)

  • Zubní kámen pod dásní se označuje také jako kámen sérový.
  • Má tmavou barvu, obvykle tmavě hnědou nebo zelenočernou, může však být i černý. Zubní kámen tohoto typu bývá tenčí a na rozdíl od supragingiválního kamene je tvrdý a pevně přilnutý na povrchu zubu.
  • Subgingivální kámen se může vytvořit na kterémkoliv zubu, avšak nánosy kamene se nejčastěji nachází pod dásní, kde se tvoří v parodontálních chobotech (mezera mezi kořenem zubu a dásní, která vzniká při parodontóze).

Zdrojem mineralizace je gingivální tekutina, což je zánětlivý výpotek, který se nachází v dásňovém žlábku.

Zubní kámen nebo kaz?

Pokud nevíte, zda se vám na zubech objevil zubní kámen, nebo kaz v počátečním stádiu, je vždy nejlepší navštívit zubního lékaře. Existuje však několik indicií, které vám napoví. Zubní kámen má drsný povrch a při prozkoumání jazykem může být cítit jako hrbolatý nános na zubech. Bývá obvykle zbarven do žluta či hněda, zatímco kaz může vypadat jako bílá skvrna na povrchu zubu, která se postupně mění na hnědou nebo černou. Jak kámen, tak i kaz často najdete kolem linie dásní, kazy se navíc často vyskytují také na žvýkacích plochách zubů.

Jak zubní kámen vzniká?

Jak vypadá zubní kámen, už víte, nyní je čas odhalit jeho příčiny a zjistit, jak jeho vzniku předcházet.

Plak plný bakterií

Základem vzniku zubního kamene je zubní plak (biofilm), který nebyl během ústní hygieny z povrchu zubu dostatečně odstraněn. Vznik tohoto zubního povlaku způsobují bakterie, které se v ústní dutině přirozeně vyskytují, a také plísně a viry. Tyto organismy spolu se zbytky potravy utváří na zubní sklovině měkký a bezbarvý lepkavý nános. Takto vzniklý nános nazýváme jako zubní plak.

Mineralizace plaku

Nově utvořený zubní plak je měkký. Pokud jej ale pravidelně neodstraňujete precizním čištěním zubů, začne postupně mineralizovat, a tím tvrdnout. To nakonec vede ke vzniku zubního kamene. 

Proces mineralizace nastane za docela krátkou dobu, zhruba za 2–3 dny. Po vyčištění zubů se vrstva plaku začne obnovovat už po 4–12 hodinách, a to je jeden z důvodů, proč byste si měli zuby čistit dvakrát denně. Vyzrálý zubní kámen se utvoří za pár měsíců až několik let.

Zubní plak je potřeba důkladně odstranit především zubním kartáčkem. Dále je důležité používat i mezizubní kartáček, zubní nit a ústní vodu, protože se plak nejvíce tvoří ve špatně dostupných místech zubů, jako jsou mezizubní prostory. K ještě dokonalejšímu odstranění plaku vám poslouží navíc i ústní sprcha.

Co podporuje vznik zubního kamene?

Vznik zubního kamene jednoznačně podporuje nesprávná ústní hygiena nebo celkové zanedbávání čištění zubů. Příčinou bývají i příliš těsné mezizubní prostory, které se obtížně čistí mezizubním kartáčkem, nebo suchost v ústech. Značnou měrou přispívá i kouření a tabákové výrobky nebo potraviny a nápoje bohaté na cukry. (3)

Včasné odstranění zubního kamene

Ať už se jedná o poddásňový zubní kámen, nebo kámen nad dásní, je v každém případě nutné jej nechat odstranit. Ztvrdlý povlak už totiž pouze zubním kartáčkem neodstraníte. Povrch zubního kamene je rovněž drsný, takže další zubní plak se na něm lépe vytvoří i udrží.

Ze zubního kamene se navíc uvolňují agresivní látky, které dráždí dásně. Důsledkem těchto látek dásně zčervenají, otékají, a nakonec se zanítí. Zánět dásní už není jen nepříjemný, ale hlavně je bolestivý. Zubní kámen tvoří ze 70–80 % anorganické sloučeniny, dále organické složky jako proteiny a sacharidy a nachází se v něm i mikroorganismy.

Prevence zubního kamene

zubní kámen a prevence

Zubní kámen nijak nebolí, ale tím se pro vás právě stává rizikovým. Když člověk nic necítí, nemívá mnohdy dále potřebu problém řešit, což v tomto případě obvykle vede k zanedbání péče o ústní hygienu.

Prevence vzniku zubního kamene je pro udržení zdraví ústní dutiny zásadní. Podívejte se na tipy, které tomu napomáhají:

    • Pravidelné čištění zubů – Zuby si důkladně ze všech stran čistěte dvakrát denně, ráno a večer. Myslete na pečlivé čištění i hůře dostupných stoliček vzadu. Nejlepší pasta na zubní kámen je taková, která obsahuje speciální složky zabraňující jeho tvorbě. Vybrat si můžete třeba z našich past, do kterých je pro tento účel přidán laktát zinečnatý.
    • Čištění mezizubních prostor mezizubním kartáčkem – Při čištění zubů nezapomínejte vyčistit mezizubní prostory, kde se zubní kámen tvoří nejčastěji. Podle velikosti jednotlivých mezer použijte správnou velikost mezizubního kartáčku.
    • Používání zubní nitě – Odstraní plak z mezizubních prostor, kam se zubní ani mezizubní kartáček nedostane. Nitě by se měly používat alespoň jednou denně.
    • Ústní voda – Antibakteriální ústní voda pomáhá snížit množství bakterií v ústech a předchází tak tvorbě plaku a zápachu z úst.
    • Ústní sprcha – Pomocníka v podobě ústní sprchy využijete při čištění těžko dostupných míst. Skvěle poslouží i v případě, že máte fixní rovnátka. Tlak vody masíruje i linii dásní, a tím zlepšuje jejich prokrvení.
    • Pravidelná výměna zubních kartáčků – Alespoň jednou za 3 měsíce zubní kartáček vyměňte. Pokud ale pozorujete první známky opotřebení, jako roztřepení nebo vypadávání štětin, vyměňte ho dříve. Výměnu proveďte i v případě akutního onemocnění (chřipka, angína, nachlazení).
    • Pravidelné kontroly u zubaře – Profesionální čištění zubů u zubaře je nezbytné pro odstranění zubního kamene, který domácími metodami neodstraníte. Zubní lékař k tomuto zákroku používá nástroje jako škrabka, srpek, háček nebo kyreta, případně ultrazvukové čističe.
  • Návštěva dentální hygieny – Dentální hygienik mimo jiné provede fluorizaci, která zvýší odolnost zubní skloviny vůči kyselinám. Také vám poradí se správnou technikou čištění zubů.

Zdravá strava – Sladké potraviny a slazené nápoje podporují růst bakterií, proto byste měli jejich konzumaci omezit.

Co na zubní kámen? Možností je hned několik…

Jak odstranit zubní kámen přírodní cestou? Domácí metody mají svá rizika

Na internetu se dočtete o spoustě zaručených přírodních domácích metod na odstranění zubního kamene. Některé z nich kromě odstranění zubního kamene slibují i vybělení zubů. Řada těchto babských rad však může vašim zubům spíše uškodit, protože jsou příliš agresivní a narušují zubní sklovinu. Poškozená zubní sklovina se projevuje zvýšenou citlivostí například na studené a teplé. (4)

Citron a ocet

Jedním ze způsobů, jak odstranit zubní kámen doma, má být použití octu nebo citronu. Kaše umíchaná z citronu a jedlé sody má sice bělicí účinky, avšak citron, stejně jako ocet, obsahuje kyseliny, které naleptávají zubní sklovinu chránící zubní krčky. Tyto kyseliny navíc způsobují odvápnění zubů. Odvápněné zuby jsou pak pórovité, křehké, a stávají se útočištěm bakterií zubního plaku. To v konečném důsledku může zapříčinit tvorbu zubního kazu.

Jedlá soda

Čištění zubů kašičkou z jedlé sody a vody má abrazivní účinky – dochází k obrušování zubů. Takové obrušování ale opět zuby poškozuje a můžete si tím odřít i dásně. Soda ve směsi s citronem navíc odírá povrch zubu, který je chemicky narušený kyselinami citrusu.

Oil pulling

Tzv. oil pulling je bezpečná přírodní metoda. Neměl by to ale být jediný způsob zubní hygieny, ale jeden z doplňků k jejímu udržování. Při této metodě převalujete v ústech 15 minut olej, který pak vyplivnete. Nejčastěji se používá kokosový olej. Podle studie z roku 2015 kokosový olej skutečně snižuje tvorbu zubního plaku a odstraňuje bakterie z ústní dutiny.

Jak vyčistit zubní kámen speciálními nástroji?

Škrabka, háček a srpek na zubní kámen

Škrabka, háček a srpek jsou profesionální nástroje určené k ručnímu odstranění zubního kamene. Patří však do ruky pouze zubařům nebo dentálním hygienistům! Zubní kámen je na sklovině usazen velmi pevně a rozhodně není dobrý nápad zkoušet ho pomocí těchto nástrojů odstranit svépomocí.

Dentální hygiena zubní kámen vyřeší za vás

Dentální hygienisté mají k dispozici různé nástroje, jako například speciální háček na zubní kámen mezi zuby nebo kyretu. I když tyto propriety můžete sehnat na internetu, jak už jsme zmiňovali výše, měly by zůstat v rukou profesionálů. Je nutné počítat také s tím, že ne vždy se podaří veškerý zubní kámen zlikvidovat během jedné návštěvy a někdy je potřeba ještě dočištění.

Ultrazvuk na zubní kámen

Pokud se vám zdá cena odstranění zubního kamene na dentální hygieně příliš vysoká, ale zároveň si nechcete poničit zubní sklovinu pochybnými babskými radami, vyzkoušejte odstranění zubního kamene ultrazvukem. Jde o nejšetrnější a nejefektivnější způsob, jak odstranit zubní kámen doma. Speciální ultrazvukový čistič na zubní kámen využívá moderní technologie, aby odstranil tvrdý zubní kámen i plak z mezizubních prostor.

Jak odstranit zubní kámen z protézy?

Jste-li nositelem zubních protéz, nezapomeňte ani na jejich pravidelné a důkladné čištění. K čištění použijte kartáček a zubní pastu. K vyčištění špatně dostupných míst poslouží šumivé tablety na čištění a dezinfekci zubních protéz. Již vytvořený zubní kámen na protéze vám pak pomůže odstranit dentální hygienistka

Zubní kámen u dětí

Zubní kámen se může tvořit i u dětí, proto je potřeba vést je k důkladné zubní hygieně už od útlého věku. Zaměřte se na správné čištění a prevenci, protože jediný vhodný způsob, jak odstranit zubní kámen u dětí, je za pomoci dentální hygienistky nebo stomatologa. Domácí ultrazvukové přístroje doporučujeme až od 18 let.

Důsledky neošetřeného zubního kamene a rizika s ním spojená

Přítomnost zubního kamene má různé negativní dopady na zdraví ústní dutiny. Mezi nejčastější problémy patří:

Estetické problémy

Nepěkný vzhled zubů pokrytých zubním kamenem patří mezi ty méně závažné důsledky, nicméně žlutý až načernalý nános na zubech nepůsobí dobře a často ovlivňuje míru sebevědomí jedince.

Zánět dásní (gingivitida)

Zubní kámen dráždí dásně, což může způsobit jejich zánět. Ten se projevuje zarudnutím, otokem, a především i krvácením dásní při čištění zubů. V tomto případě se ještě nejedná o narušení celého závěsného aparátu. Neléčený zánět dásní už ale může vést k parodontitidě, přičemž se tak děje až u poloviny případů zánětu dásní. (1)

Parodontitida

Parodontitida je závažnější podoba zánětu dásní. Způsobuje chronické destruktivní zánětlivé onemocnění podpůrných tkání, které drží zub v kosti. Toto onemocnění napadá a poškozuje také čelistní kost a jeho neléčení může v konečném důsledku vést ke ztrátě zubů. Projevuje se zarudlými dásněmi, krvácením, citlivostí zubních krčků, zápachem z úst a uvolněnými zuby. V počátcích je onemocnění nebolestivé.

Zubní kaz

Zubní kámen je ideálním prostředím pro bakterie, které se snáze zachytávají na jeho drsném povrchu. Tyto bakterie produkují kyseliny, které dále poškozují zubní sklovinu, a to vede k tvorbě zubního kazu.

Zápach z úst (halitóza)

Zubní kámen bývá spojen s nepříjemným zápachem, protože se na jeho povrchu hromadí bakterie, které tento zápach produkují.

Zdroje:

[1] lek_04_12.indd (farmaciepropraxi.cz)

[2] Zubní lékařství – Google Books

[3] Preventivní stomatologie – Google Books

[4] Centrum – Kroky ke zdravému úsměvu (centrumzdravehousmevu.com)

Stomatologie I – Google Books

Effect of coconut oil in plaque related gingivitis — A preliminary report – PMC (nih.gov)

Parodontitida: co to je? | NZIP

Group 9

“Pokud budete dodržovat dobrou ústní hygienu, vaše zuby se vám odmění nádherným úsměvem.”

Tereza Švestková DiS.

Dentální hygienistka, Zubní centrum Stolička, Střelice

Kartáčky miDent
pro dokonalý úsměv

Unikátní kartáček se silou 18 640 mikrovláken, který je díky hustému osázení čistící hlavy, jedním z nejprofesionálnějších kartáčků na trhu.

Moderní péče o zuby a dásně

Nenechte si ujít články ze světa stomatologie a tipy na účinnou péči o zuby. Přihlaste se k odběru našeho newsletteru, jehož součástí jsou i výjimečné akce a slevové kupóny.

nebo nás sledujte na sociálních sítích